Intervencions a pati de l’Escola Joan Miró

  • inici  Gener 2019
  • promotora   Comissió del pati Escola Joan Miró
  • lloc   Escola Joan Miró, Barcelona

bioconstrucció, tallers d'autoconstrucció, transformació de patis

L’Escola Joan Miró ha realitzat des de l’any 2016 un procés de transformació dels espais exteriors de l’escola a través de la Comissió Pati i amb l’acompanyament d’entitats externes com Fil a l’Agulla, Coeducacció i Creart. Arrel d’aquest procés, es van detectar vàries necessitats, entre elles, la creació d’un espai per fomentar el joc tranquil i de intimitat, així com la creació d’un espai per a jocs de moviment i psicomotricitat amb materials naturals.

Degut a aquestes necessitats, s’ha proposat a Voltes la col·laboració amb el disseny participatiu i construcció d’aquests elements al pati durant el curs escolar 2018-2019, desenvolupant el projecte en dues fases.

Durant la primera fase, s’ha proposat la construcció d’una cabana de vímet viu per fomentar l’espai de joc tranquil i intimitat. Primerament, s’han realitzat diversos tallers de maquetes a l’aula amb els alumnes de 3è i 4rt i posteriorment, s’han portat a terme dues jornades de construcció; una per entendre el pas de la maqueta a la realitat i una altra per acabar de construir la cabana conjuntament amb la participació de tota la comunitat educativa. Per aquesta fase, hem col·laborat amb el cisteller Aleix Grifoll, que ens ha subministrat el material i ens ha acompanyat durant la construcció.

Durant la segona fase, s’ha realitzat una sessió de disseny participativa a través de maquetes amb els alumnes de 5è i 6è per a proposar nous elements de joc de moviment al nou sorral del pati. Una vegada estudiades totes les maquetes, s’han prioritzat les propostes més representatives i s’ha dissenyat un element que incorpora les voluntats recollides durant el procés. Posteriorment, s’ha executat amb la participació de tota la comunitat educativa la naturalització d’aquest espai amb la implementació d’una estructura certificada de troncs de fusta. Per aquesta fase, hem col·laborat amb Troncs i joc per a la construcció i instal·lació de l’estructura. El procés de disseny a l’aula i construcció participada ha estat una experiència enriquidora que ha culminat la transformació dels espais exteriors de l’escola. Les fotografies han estat realitzades per arbe.

·

Col.laboradores

Projectes relacionats