Construcció d’una estructura recíproca a l’escola La Maquinista

  • inici  Setembre 2018
  • promotor  Escola la Maquinista
  • lloc  Barcelona

En aquesta última fase del projecte de transformació del pati de l’escola Maquinista s’ha realitzat la construcció d’una estructura de fusta que respon a les necessitats detectades durant el procés de diagnosi. Aquesta estructura és la culminació de tot el procés i respon a uns criteris de disseny treballats en sessions amb el grup motor, on famílies i mestres han tingut l’oportunitat de definir les característiques bàsiques de la proposta. A través de les sessions de disseny vam treballar quins requisits havia de complir l’estructura que construiríem després de recollir diverses propostes per part de tota la comunitat educativa.

Entre els criteris consensuats, l’estructura dissenyada finalment respon als següents: està construïda amb materials naturals i criteris de sostenibilitat, és segura, aporta riquesa sensorial, permet enfilar-se i amagar-se, i s’ha pogut executar una part de forma comunitària i amb participació activa de tots els membres de la comunitat educativa.

Per acabar de definir l’estructura, aquesta tardor s’ha treballat amb un grup d’alumnes de 6è. A través d’una sessió de disseny s’han decidit les dimensions, els acabats i la ubicació de l’estructura. A través de la construcció d’una maqueta i fent l’aixecament al pati, s’han treballat conceptes de proporció i escala per entendre com funciona un procés de disseny per traduir les idees en propostes auto-construïbles.

Finalment s’ha organitzat una jornada de construcció on els alumnes han pogut participar, juntament amb algunes famílies i mestres d’algunes parts. Per la construcció de l’estructura recíproca, hem comptat amb la col·laboració de l’equip de troncsijoc que construeixen estructures de fusta.



Col.laboradors